Om gården

Ralph Lundstengården

Ralph Lundstengården och det gamla gårdsnamnet Hääshgården har anor från så lång tillbaka i tiden som 1700-talet. Gården ligger vid den slingrade gamla kustlandsvägen i byn Ersnäs mitt emellan Luleå och Piteå.
En gång i tiden var den ett stort och väl ansett bondehemman, en s k Norrbottensgård med tillhörande bondgård.

 

RALPH LUNDSTEN

Det nuvarande gårdsnamnet, Ralph Lundstengården, är inspirerat av den berömda tonsättaren Ralph Lundsten, världsberömd kompositör och känd som en pionjär inom den elektroniska musiken.
Han var en av de första i världen som komponerade elektronisk musik.
Läs mer om Ralph Lundsten här

 

SÅ HÄR BÖRJADE DET

År 1997 såg den dåvarande skolläraren och Ersnäsbon Kristina Holmberg Hääschgårdens potential. Hon hade fått veta att den berömda kompositörens barndomshem stod tomt och hon hade länge haft en vision om ett kulturellt center.
Hon skrev ett brev till Ralph Lundsten för att berätta om sina idéer och föreslå ett köp av gården, där hans historia och namn skulle ligga som grund.
Ralph ringde redan samma dag med positivt besked!
Och den 11 juli 1998 invigdes Ralph Lundstengården som restaurang, fest- och konferensanläggning.
De första åren låg restaurangen i den gamla Norrbottensgården för att 2005 flytta till den vackra stenladugården och höloftet.
Efter en lång och varsam renovering, av det som tidigare var ett kostall med höloft, blev den nya placeringen det som utmärker dagens restaurang. Metertjocka stenväggar på bottenvåningen och timrade väggar på andra våningen ger en närmast magisk känsla av dåtidens genuina och lantliga anda och miljö.

 

OM GÅRDEN IDAG

Ralph Lundstengården har många återkommande traditioner som skärgårdsbuffén, julmarknaden och julbordet.
Bröllopsfesterna avlöser varandra och konferenserna i den lantliga miljön är mycket omtyckta.
Stor tonvikt läggs på det genuina, lantliga, lokala, byns och gårdens historia både när det gäller atmosfär och råvaror. För Kristina som både äger och driver restaurangen är det viktigt att behålla gårdens historia och restaurangen har i flera år varit listad i Sveriges ledande restaurangguide The White Guide.

”De mest framgångsrika och intressanta besöksmålen har ofta väldigt nära koppling till det egna kulturarvet, landsbygden och naturen. Jag kunde för många år sedan konstatera att Ralph Lundstengården var just en sådan plats. När det dessutom sammanföll med mina egna intressen för kulturhistoria, naturen och landsbygden så var verksamhetsidén klar! Den unika och inspirerande miljön skulle bli en plats för matupplevelser, fest, konferenser, representation och andra viktiga möten, och så har det också blivit.” – Kristina Holmberg