Om gården

Ralph Lundstengården är en välbevarad bondgård med anor från 1500-talet. Det gamla gårdsnamnet är ”Isi Hääsch”. En gång i tiden var den ett stort och väl ansett bondehemman, en s k Norrbottensgård. Den berömda tonsättaren Ralph Lundsten, mera känd som pionjär inom elektronmusiken, tillbringade sina första år här tillsammans med sin morbror Egon Johansson som då ägde gården. Egon själv blev omtalad för den trädgård som han anlade redan i början på 40-talet. Ända fram till 1990 kunde man se honom påta i sin älskade trädgård.

Den 11 juli 1998 invigdes gården som restaurang, fest- och konferensanläggning.

Ägare, initiativtagare och chef för verksamheten är sedan 1997 Kristina Holmberg.
”De mest framgångsrika och intressanta besöksmålen har ofta väldigt nära koppling till det egna kulturarvet, landsbygden och naturen. Jag kunde för många år sedan konstatera att Ralph Lundstengården var just en sådan plats. När det dessutom sammanföll med mina egna intressen för kulturhistoria, naturen och landsbygden så var verksamhetsidén klar! Den unika och inspirerande miljön skulle bli en plats för matupplevelser, fest, konferenser, representation och andra viktiga möten, och så har det också blivit.”

Se gärna videon som berättar om gården och verksamheten idag.
(Bilden är från 60-talet)

Årets Landsbygdsföretagare 2004

Kristina Holmberg, Ralph Lundstengården, har 2004-12-17 erhållit Hushållningssällskapets utnämning till Årets landsbygdsföretagare i Norrbotten med motiveringen:

”Kristina Holmberg har med hela sin själ och sitt förnuft – och alldeles för många arbetstimmar per dygn – lyckats skapa en oas på landsbygden för den moderna stressade människans smak-, hörsel- och synsinne. Oasen Ralph Lundstengården i Ersnäs. För sina insatser att ta tillvara på landsbygdens möjligheter tilldelas Kristina Holmberg därför Hushållningssällskapets belöning Årets Landsbygdsföretagare.”

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

10 − fem =